Art school Smižany

The Art School is situated in the centre of Smižany, in the place where the former “teacher’s house” stood. The floor plan copies the shape of the terrain. The building is accessible both from the main square and the street by the river. The Art School is designed as a “kit” for developing children’s talents. It is a set of “big blocks” or “containers” assembled as children’s toy. The largest white container is situated in the main square and it houses a multipurpose hall. In the side street there are smaller blocks housing particular branches of study: the orange box – dancing, the blue – multimedia and the green – painting. Classrooms for music lessons are situated along the adjoining land. The whole complex is connected by a corridor or “passage” from which all school activities can be seen. The facade fulfills the same function from the outside. A slightly declining terrain is levelled with ramps in the corridor. The technical construction of the building demonstrates a generally presented idea of simplicity – brick walls and wooden roof joists at a minimal – 6% slope for trapezoidal roofing.

The dynamics of the composition are achieved through convergence, divergence and mutual overlapping and is tuned by oblique gable walls and the volume of the building. The basic colour scheme is cold – white, blue, green. The main entrance is accented in orange, but color can vary. The front facade is decorated by the pupils´ paintings. The whole project was initiated by an American sponsor of Slovak origin who decided to give this school as a gift to young people in his native region. As the money donated could hardly cover all costs, it was necessary to achieve the maximum with minimal expense.

A project for the enlargement of the school was created in 2009.

Detail of facade

Night views from the river

Typical view to main facade from square

Paniting atelier in the green cube

Paniting atelier

Concert hall

Concert hall

Detail of the lights in the concert hall

Detail of the lights in the concert hall

Detail of the staircase in the multimedial atelier

Children creativity

Glass marquise above main entrance

Situation

Floor plan

Drawings

Drawings

Sketch

Project
2002
Costs
330192 EUR
Realization
2004
Built-up area
640 m²
Investor
Dr.Ing.Dezider Eugen Štrauch + Obec Smižany
Location
Pajdušák Square, Smižany

Selected projects

*News

BIG SEE Architecture PRIZE 2019

The prize for the best residential project goes to Slovakia. We are honored to have received the prize for

More

Slovakia Pavilion EXPO DUBAI 2020

Atrium Architects will be proud to implement the Slovak Pavilion at EXPO 2020 in DUBAI. We are delighted by

More

Urban Intervention High Tatras

Tatras need your ideas. Another of the cycles of the Urban Intervention project is approaching the final.

More

PF 2019

We wish Good idea to New Year.

More

How to Make a Good City

Atrium Architects is primarily a productive architectural studio, but basically develops activities that

More

Recommended products

Kniha Zásahy Tatry 2019

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Gelnica 2018

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Brezno

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Kežmarok

12.90 €

More

CHRISTMAS PACK

19.90 €

More

Book of East Side Architecture

19.90 €

More

Book of Urban Interventions Trnava

12.90 €

More

Book DETLUP

39.00 €

More

Book of Urban Interventions Liptovský Mikuláš

9.90 €

More

Book of Urban Interventions Nitra

12.90 €

More

Book of Urban Intervention Košice - Prešov

19.90 €

More

Book of Urban Intervention Humenne

9.90 €

More

Fairy Tales - New Place

33.00 €

More

Atrium Black Cube Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 03

19.90 €

More

MORPH Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 02

19.90 €

More

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19.90 €

More

Sketch Shirt Vinne

19.90 €

More