Military Cemetery Bodružal

The war burial ground is located on an existing municipality cemetery in the immediate proximity of a wooden articular church which is listed in the National cultural monuments registry and also the UNESCO registry. The burial ground consists of 39 mass graves holding 400 bodies of soldiers of the first World War. The terrain of the cemetery is steep. The burial ground is bordered by the cemetery and is situated on the highest spot. The soil on the burial spot is settled. The burial ground is accessible through two entrances. As there is no system of communication between the graves, they are relatively inaccessible to an “Architectural solution”. The proximity of the wooden church has strongly influenced the overall image of the proposed solution. The cross and the benches are made of wood, or to be more precise, wooden boards stacked on each other. A connection between the church, nature and the burial ground is formed. The original terrain of the burial ground is levelled and mildly elevated which, with its square regularity and size, creates a dominant plane counting 39 evenly placed gravestones in addition to the cross and the benches. These form concrete cubicles with carved wooden age-bands representing “a cut down forest”. The area is green and therefore does not compete with the environment due to its surface and substance but rather enhances it. The original wooden cross – statue – negation of the cross is symbolically placed on the edge of the memorial and is formed by a system of 39 openings. These “lost” pieces of the whole are then placed on the green part of the memorial (gravestones). A big hole where the two pieces of the cross intersect dominates the cross and symbolizes the connection between the world of the death and the living. The bench is also an important part of the composition. It is double sided and placed in a way which provides a view of the scenery and the church below the burial ground. It also serves as the carrier of the text.

Back to history

Wooden crucifix

Wooden crucifix

Wooden pew and info space

Cemetery on the end of cemetery

Drawings

Project
2004
Costs
3000 EUR
Realization
2007
Built-up area
80 m²
Investor
Obec Bodružal
Location
Bodružal, Slovakia

Selected projects

*News

Swimming centre Delna Prešov

Atrium Architects win the architectural-urban competition for the transformation of the natural swimming

More

Preparation for EXPO 2020

This is the site of the next EXPO 2020 DUBAI. We are proud to be part of this huge project.

More

BIG SEE Architecture PRIZE 2019

The prize for the best residential project goes to Slovakia. We are honored to have received the prize for

More

Slovakia Pavilion EXPO DUBAI 2020

Atrium Architects will be proud to implement the Slovak Pavilion at EXPO 2020 in DUBAI. We are delighted by

More

Urban Intervention High Tatras

Tatras need your ideas. Another of the cycles of the Urban Intervention project is approaching the final.

More

Recommended products

Kniha Zásahy Tatry 2019

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Gelnica 2018

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Brezno

12.90 €

More

Book o Urban Intervention Kežmarok

12.90 €

More

CHRISTMAS PACK

19.90 €

More

Book of East Side Architecture

19.90 €

More

Book of Urban Interventions Trnava

12.90 €

More

Book DETLUP

39.00 €

More

Book of Urban Interventions Liptovský Mikuláš

9.90 €

More

Book of Urban Interventions Nitra

12.90 €

More

Book of Urban Intervention Košice - Prešov

19.90 €

More

Book of Urban Intervention Humenne

9.90 €

More

Fairy Tales - New Place

33.00 €

More

Atrium Black Cube Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 03

19.90 €

More

MORPH Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 02

19.90 €

More

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19.90 €

More

Sketch Shirt Vinne

19.90 €

More