Social housing Košice

The claim that the City is made up of people and not houses could be reinterpreted as that Houses are made up of people, not the houses themselves. In the context of architecture, aesthetics becomes a secondary element, it is expressively suppressed, at first glance it is significantly rational. The house becomes the background and in its nooks the story of the people who make up the place takes place.
The solution offers several seemingly hidden nooks and crannies that need to be discovered, whether it is the residential roof of the house, a community center with a clubhouse on the ground floor, a kindergarten, or a garden in the back.

From the urban point of view, Jesenského Street suffers from the absence of any public space for human residence, the street is dominated by car traffic, pedestrian traffic is pushed back, it is rather forced, the width of the sidewalks is woefully unsatisfactory. The proposal brings the city a new public space in the form of a square. The square is the central motif of the solution, it creates a microworld that draws in and encourages you to enter and enjoy it.

All the necessary functions of an apartment building are accessible from it, whether they are the main entrances to the buildings, commercial operations, a clubhouse or a kindergarten.

The historical parcelling is defined only tentatively, at any cost it does not adhere to what is expected, the city-building principle prevails, on the other hand, the shape of the square is
predefined by the paved area of ​​the collection yard and indirectly copies it, thus de facto supporting the historical structure.
The building recedes from the boundary of the plot from the northern side, thus creating space for the original buildings from the courtyard of Masarykova Street, from a functional point of view, the retreat is supported by the entrance to the parking garage.

From the architectural point of view, the mass of the house connects from the north side to a functionalist object to which it does not compete in terms of expression, on the contrary, it emphasizes it with its minimalist design. This minimalist orthogonal structure then gives way to the historic building from the south and wraps around the square. The building from the south side seems to have acquired the background for the historical context to stand out.

From the dispositional point of view, the proposal postpones the parking lot and the entrance to the garage to the north side, thus creating space for a clear development of the square and residential areas on the south and west sides.

The building is zoned to the 3rd and 4th floors. It is continuously fed by 4 floors to the height of the ledge of the functionalist building, then recedes one floor lower to maintain the brightness of neighboring buildings from the north side, then to get partly parallel from the hospital building back to the original height of four floors.
From the south side, the building is defined by three floors, again while maintaining the ledge of the neighboring building.
From the point of view of the creation of public space by creating a square, we clearly define residential areas by dividing them into public / square /, semi-public / garden space from the east side and private / front gardens, residential roof /.

The facade of the building is made of plaster. In contrast to the minimalist division of the windows, however, it is intentionally significantly historicizing. Vertical notching is a reference to historical bossage, cornices, shambrans, etc.

The square is the dominant element of the whole structure, it is neutral, it is democratic, it is the same, directly dadaistically simple. It is based on construction. The proportion of linings and window sills naturally shades, thus improving climatic conditions in interiors and on loggias.
On the other hand, the multifunctional building on the south side works with a different contrast – historic slender windows, provocatively copied from side buildings, by the method of replication creates a very decent tension and questions of the relationship between the new building and history.
The common color, tectonics, materiality and expression connect Jesenského Street from its functionalist form to the traditional historical one, from north to south, in a certain place they wrap spatially and create space. And the only element of mutual differentiation are window openings.

Project
2021
Investor
City Košice
Location
Jesenského, Slovakia, Košice

Selected projects

*News

The Creative Center will grow in Košice within two years for 18 million.

We are very happy with this project.

More

PF21

In the New Year, perhaps already normal. Thank you.

More

Urban interventions Zilina 2026

Public spaces in Žilina are not stolen from us. We are launching the Urban Interventions Žilina 2026 project

More

PF 2020

Happy New Year 2020.

More

Swimming centre Delna Prešov

Atrium Architects win the architectural-urban competition for the transformation of the natural swimming

More

Recommended products

Book of Urban Interventions Trnava

12.90 €

More

Public space guideline for city of Prešov

19.90 €

More

Book of Urban Interventions Liptovský Mikuláš

9.90 €

More

Book of Urban Intervention Humenne

9.90 €

More

Book o Urban Intervention Brezno

12.90 €

More

Kniha Zásahy Tatry 2019

12.90 €

More

CHRISTMAS PACK

19.90 €

More

Book of East Side Architecture

19.90 €

More

Book o Urban Intervention Gelnica 2018

12.90 €

More

Book DETLUP

39.00 €

More

Book o Urban Intervention Kežmarok

12.90 €

More

Book of Urban Interventions Nitra

12.90 €

More

Book of Urban Intervention Košice - Prešov

19.90 €

More

Fairy Tales - New Place

33.00 €

More

Atrium Black Cube Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 03

19.90 €

More

MORPH Shirt 01

19.90 €

More

MORPH Shirt 02

19.90 €

More

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19.90 €

More

Sketch Shirt Vinne

19.90 €

More