Výmenník Važecká

Pri prechádzke po jednom z najobľúnejších Košických sídlisk môžete naraziť na niečo nezvyčajné. Už z diaľky na vás spoza nákupného centra budú vytŕčať ostne budovy lokálneho kultúrneho centra. Keď sa k nej priblížite bližšie, s veľkou pravdepodobnosťou objavíte nejakých odvážlivcov, ktorý sa po jej fasáde snažia dostať na jej hornú terasu. Áno je to tak, po fasáde tejto budovy je dovolené liezť. Interakcia medzi obyvateľmi a ich kultúrnym centrom tak už asi nemohla byť väčšia.

Pôvodne vymeníková stanica tepla bola v rámci EHMK 2013 pretransformovaná na kulúturno-komunitné centrum. Vzniklo tak miestne kultúrne stredisko, adekvátne dnešným nárokom kultúrno-spoločenskej prevádzky. Dramaturgicky pestrý program výmenníka by mal prispieť ku komunitnému rozvoju, mal by iniciovať občiansku participáciu a sprostredkovať aktuálne kultúrne, vzdelávacie či umelecké aktivity širšiemu obecenstvu. Pôvodný výmenník zmizol za expresívnou fasádou, ktorá pripomína vesmírny úkaz či, ešte lepšie, skalnaté bralo. Forma sleduje funkciu, architekti totiž tento výmenník poňali ako lezeckú stenu.

Transformácia funkcie je premietnutá aj do konceptu transformácie formy čistého hranola na dynamickú lezeckú stenu. Odobratím trojuholníkových foriem vznikli okenné otvory. Pridaním podobných foriem na vonkajší obal budovy zasa vznikla predsadená fasáda. Po jednej časti fasády sa dá liezť. Na vrchole je navrhnuté átrium so štyrmi veľkými stromami (izolovaný priestor od okolitého sveta). Celá forma komunitno-športového centra pôsobí na sídlisku autonómne a ponúka akýsi iný svet pre obyvateľov sídliska.

Hlavným leitmotívom pri navrhovaní výmenníka bola túžba vytvoriť objekt, ktorý bude stavbou a lezeckou stenou zároveň. Túto počiatočnú túžbu autorov sa podarilo pretaviť do reality a liezť je dnes možné v časti šikmej fasády s previsom. Po tejto fasáde sa možno vyštverať na pochôdznu strechu s už spomínaným otvoreným átriom.

Odvážna a expresívna forma architektonického diela – fasáda zvrásnená v rytme kosouhlých plôch. To je hlavný vizuálny rys komunitného centra – Výmenník Važecká v Košiciach, ktorý bol navrhnutý architektmi zo štúdia Átrium. V jeho nezvyčajných formách sa ozýva vzdialená podobnosť s morfológiou kubistickej architektúry zo začiatku 20. storočia. Architekti však ostrohrannú syntax kubizmu spodobnili v modernej konštrukčno-technologickej podobe; a dopracovali sa k nej z celkom iných východísk, ako slávni českí kolegovia pred takmer storočím. Transformácia nepoužívanej stavby na viacúčelové centrum priniesla atraktívny výsledok – nielen vo vonkajšej forme, ale aj v obsahu. Ako hovorí jeden z autorov návrhu: „Tvar objektu môže pripomínať skalu alebo japonské origami, tvoria ho viaceré pravidelne sa opakujúce stavebné moduly.“

Michal Burák pripúšťa, že „mimozemský“ vzhľad môže verejnosť vnímať kontroverzne, ale dá sa nájsť podobnosť s logom EHMK i symbolika s leitmotívom Planéta Košice 2013.

Dispozičný rozvrh sa odvíja na piatich vzájomne prepojených úrovniach; umožňuje rôznorodé funkčné využitie. V interiéri je multifunkčná sála s premietacím plátnom na kino, kreatívne dielne na sklenenom medzipodlaží, animačné priestory, priestory na uloženie lezeckých potrieb, lán, skôb či matracov. Vďaka priznanej oceľovej konštrukcií a sklenej podlahe pôsobí interiér výmenníka vzdušne a otvorene. Veľmi vkusne pôsobí použitie jednej výraznej farby (zelenej) v interiéry. Za touto zelenou stenou sa nachádza atomizovaná výmenníková stanica. Na streche s otvoreným átriom je možné aktívne relaxovať, či organizovať večerné premietanie. Budova komunitného centra je navrhnutá tak, že jej vnútorný program dokáže expandovať do exteriéru. Demonštruje to hlavne sfunkčnenie fasády. Správne navrhnutý objekt nevytvára len krásne vnútorné priestory, ale svojím osadením v priestore dokáže okolitý priestor pozitívne pretvárať. A to sa v tomto prípade jednoznačne udialo. Niekedy nevyužívané tmavé zákutie výmenníkovej stanice na teplo sa dnes teší veľkej obľube. V dobrom počasí tam máte problém nestretnúť športu chtivých mladých ľudí. O príťažlivosti tejto budovy svedčí aj fakt, že jeho fasáde sa venovali už viaceré dizajnérsko-architektonické workshopy. Mladí kreatívni nadšenci sa tak s chuťou pustili do iluminovania vonkajšej fasády tohto kultúrneho centra. Vznikli tak ďalšie možnosti premeny a nového vnímania tejto architektúry.

Pri návrhu budovy komunitného centra sa témou stala aj otázka: čo ľudia od architektúry očakávajú a ako ju používajú? Často sa stáva, že vytesňujeme funkciu architektúry len do podoby akéhosi úkrytu, a používame ju len z interiéru. Architektúra je pri tom omnoho bohatšia, a človeku ponúka omnoho viac intervencie. Obal budovy preto nemusí mať len kryciu a pohľadovú funkciu. Architekti zo štúdia Átrium to pochopili a preto aj ich návrh komunitného centra to výborne demonštruje. Ponúka totiž obyvateľom sídliska Nad jazerom jedinečnú možnosť dotknúť sa architektúry, liezť po nej, ochutnať ju. Pri mnohých štúdiách sa ukázalo, že človek si buduje vzťah k priestoru skrze jeho používanie. Čím viac možností má človek budovu používať, tým skôr si k nej vybuduje kladný vzťah. Budúcnosť výmenníkov je odkázaná na obyvateľov sídliska. To, či ju budú používať alebo nie, nezávisí na architektovi, aj keď v tomto prípade prispeli k atraktívnosti výmenníka nielen príťažlivou formou, ale aj pridanou funkciou na fasáde. Na vlastné riziko si po budove môže liezť ktokoľvek.

Kvalitu architektúry výmenníka Važecká si všimla odborná verejnosť doma, aj v zahraničí. Objekt bol nominovaný na dve prestížne ocenenia. Na Slovensku to bola nominácie na cenu Dušana Jurkoviča, v zahraničí zasa nominácia na prestížne ocenenie- cenu Mies van der Rohe. Nominované diela do tejto súťaže, boli navrhnuté nezávislými odborníkmi z celej Európy, rovnako aj členskými asociáciami, ako Architektonická rada Európy, národnými architektonickými asociáciami a poradným výborom ceny. Cena Miesa van der Rohe je cena Európskej únie za súčasnú architektúru. Raz za dva roky ju udeľujú od roku 1987 Európska komisia, Európsky parlament a Nadácia Miesa van der Rohe v Barcelone ako uznanie a ocenenie kvality architektonickej tvorby v Európe. Nadácia bola pomenovaná po pôvodnom nemeckom architektovi Ludwigovi Mies van der Rohe a sídli v jednej z jeho najslávnejších stavieb v Nemeckom pavilóne, postavenom v roku 1927 pri príležitosti Svetovej výstavy v Barcelone v roku 1929.

Autorom z Architektonického štúdia Átrium v Košiciach sa podarilo vytvoriť pútavý a atraktívny priestor. Formou ktorú determinovala lezecká stena, sa jasne odlíšili od okolitej výstavby a ponúkli tak úplne nový autonómny svet. Na sídlisku ktoré leží na periférií Košíc tak vznikol priestor, kde môžu ľudia bez ohľadu na vek, rozvíjať svoje športové i umelecké danosti.

Tomáš Boroš

Celý článok

Lezecká stena priamo na fasáde objektu

Na streche sa nachádza drevená terasa pre rôzne aktivity ako nočné kino ...

Trojuholníkový priezor do sídliska. Foto Ľubo Stacho

V interiéry sme sa snažili zachovať industriálny look celej stavby. Foto Ľubo Stacho

Hygienické zázemie je ladené kompletne v zelenej. Foto Ľubo Stacho

Sklenené podlaha priestoru pre kreatívne dielne so schodiskom vedúcim na drevené strechu. Foto Ľubo Stacho

Slávnostné otvorenie výmenníka. Svoje lezecké umenie mal možnosť predviesť každý.

Nočná iluminácia výmenníka

Hlavný vstup do budovy, na pravej strane lezecká stena

Dynamická hmota - jej koncept je postavený na pokrčenom papiery. Lezecká stena ako determinant

Inšpirácia pokrčeným papierovým lampiónom

Dynamic substance

Terasa na samom vrchu vytvára uzavreté atrium

Za zelenou stenou atomizovaná výmenníková stanica

Spoločenské priestory v dvoch úrovniach prepojených sklenenou podlahou

Schodisko na vonkajšiu strešnú terase

Viacúčelová sála s premietacím plátnom. Za ním je navrhnuté sociálne zázemia výmenníka

Pôvodný stav z jesene 2010

Fotomontáž

Dynamic substance

Dynamic substance

Dynamic substance

Dynamic substance

Dynamic substance

Projekt
2011
Náklady
500000 EUR
Realizácia
2012
Zastavaná plocha
180 m²
Investor
Mesto Košice, EHMK 2013
Lokalita
Važecká ul., Košice

Vybrané projekty

*Aktuálne

Rozhovor v Denníku N

Pár slov a rád na tému ako bývať.

Viac

Infocentrum Botanická záhrada

Nové infocentrum a vstupné priestory do Košickej Botanickej záhrady

Viac

PF 2017

Viac dobrej architektúry v roku 2017 :)

Viac

Interiér Holcim v nových ARCHoch

Nové číslo prinieslo recenziu naj slovenských interiérov vrátane nášho Holcimu.

Viac

Na piatkové osvieženie

Do tekvičky :)

Viac

Odporúčané produkty AtriumShopu

Kniha East Side Architecture

19,90 €

Viac

Kniha Mestské zásahy Liptovský Mikuláš

9,90 €

Viac

Kniha Mestské zásahy Nitra

12,90 €

Viac

Kniha Medzimestské zásahy Košice - Prešov

19,90 €

Viac

Kniha Mestské zásahy Trnava

12,90 €

Viac

Kniha Mestské zásahy Humenné

9,90 €

Viac

Fairy Tales - New Place

33,00 €

Viac

Atrium Black Cube Shirt 01

19,90 €

Viac

MORPH Shirt 03

19,90 €

Viac

MORPH Shirt 01

19,90 €

Viac

MORPH Shirt 02

19,90 €

Viac

Icon Shirt of SPOT Vazecka

19,90 €

Viac

Sketch Shirt Vinne

19,90 €

Viac